Nazwa: CambioLabs KETO Choco Cream
Waga: masa netto 500g
Do zakupienia tego kremu przede wszystkim zachęcił mnie napis KETO. Nie dlatego, że preferuję taką dietę, ale dlatego, że na półkach sklepowych (również tych internetowych) pojawiło się ostatnio istne zatrzęsienie produktów „KETO” oraz produktów proteinowych „HIGH PROTEIN”. Jedna i druga kategoria obfituje w kolosalny napis na opakowaniu, który zdaje się przykrywać wszystkie inne (już wkrótce pojawią się na blogu batony właśnie podsumowujące ten trend, będzie zabawnie).
Otóż moim zdaniem ów krem od Cambio Labs nie wyróżnia się niczym szczególnym na tle konkurencji, która ma dokładnie taką samą ilość kalori…momentami niektóre kremy mają wręcz mniej kalorii. No dobra, a co z węglowodanami? No też słabo. To może białko? Jest go mniej-więcej tyle samo co w innych kremach orzechowych.
Moja opinia jest taka, że po prostu producent wypuścił krem i zmienił naklejkę z „krem orzechowy” na „krem orzechowy keto” w nadziei na wzrost sprzedaży. Nie powiem czy polecam czy nie polecam za smak. Po prostu nie podobają mi się takie głupie sztuczki, bo koniec końców konsumenci na czymś takim cierpią (no bo dopisek „keto” powoduje również wzrost ceny).
To jest ten sam tani trik co w przypadku zakupu różnego rodzaju batoników czy wafli, które znajdują się blisko kas sklepowych. Mnóstwo cukru w składzie, ale KETO jest na opakowaniu.
Składniki:
krem orzechowy arachidowy 100% (50%) [orzechy arachidowe prażone], substancja słodząca: maltitol, olej shea, orzechy laskowe, mleko w proszku odtłuszczone, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, serwatka zdemineralizowana w proszku (z mleka), miazga kakaowa, aromaty, emulgator: lecytyny (z soi)
Produkt może zawierać orzechy arachidowe, gluten, sezam i inne orzechy
Wartość odżywcza produktu w 100 g:
- Wartość energetyczna – 2503 kJ/ 603 kcal
- Tłuszcz – 46g (w tym: kwasy tłuszczowe nasycone – 7,3g)
- Węglowodany – 26g (w tym cukry – 7,2g, poliole: 15,7g)
- Błonnik – 6,6g
- Białko – 18g
- Sól – 0,04g
Producent: CambioLabs