Nazwa: Organic House
Daktynella, Krem daktylowy, Pierniczkowa
Waga: masa netto 190g
Krem na bazie świeżych daktyli odmiany MEDJOOL, ekstraktu z kokosa i przyprawą piernikową. Produkt pasteryzowany
Daktynella budzi we mnie dość ambiwalentne emocje. Z jednej strony ma fajny skład i jest naprawdę zdrową alternatywą (w mojej ocenie) do sklepowych kremów naładowanych cukrem i… cóż, cukrem. Pod tym względem polecę ten krem każdemu.
Jednak do „mojej kuchni” nie znajduję dla niej zastosowania – mimo śladowych ilości przypraw piernikowych, strasznie tego piernika czuć i po prostu nie mam pomysłu gdzie takie smaki ulokować. Dodatkowo warto mieć na względzie, że trzeba ją nieco „dosłodzić” bo sam w sobie ma taki lekko gorzkawy posmak. Oczywiście co innego słodzić białym cukrem, a co innego miodem. Więc to wciąż dobra opcja
Składniki:
55% ekstrakt z kokosa, 38% świeże daktyle odmiany MEDJOOL (Izrael), 1% przyprawy piernikowe (cynamon, imbir, skórka pomarańczy, anyż owoc, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie), puder kakaowy, nierafinowany olej kokosowy.
Składniki rolnictwa ekologicznego.
Na terenie zakładu przerabia się orzeszki ziemne, inne orzechy i nasiona sezamu
Wartość odżywcza produktu w 100 g:
Wartość energetyczna – 1237 kJ/ 298 kcal
Tłuszcz – 21 g (w tym: kwasy tłuszczowe nasycone – 19g)
Węglowodany – 20g (w tym cukry – 20g)
- Błonnik – 5,0g
Białko – 3g
Sól – 0 g
Producent: Organic House sp. z o.o.