Nazwa: Happy Cows Alpejskie Mleczko o smaku czekoladowym
Waga: masa netto 330 g
Pianka o smaku czekoladowym z mleka alpejskiego oblana czekoladą mleczną (24 %) z mleka alpejskiego
Pytanie numer jeden, czy serio te krowy były szczęśliwe jak im mleko kradli, że aż napisali „happy cows” na opakowaniu. Pics or didn’t happen!
Kolejna rzecz jaka nie daje mi spokoju to istota nazwy produktu. Jest to ptasie mleczko, które nie jest robione z ptaków tylko z mleka krowiego, które nie jest tutaj białe tylko brązowe. To tak jak z tym szarym mydłem „biały jeleń”, które jest żółte. Co jeszcze rząd przed nami ukrywa?
Składników „ulepszających” ptasie mleczko ciężko komentować, bo każdy kto robi takie pyszności piankowe w domu wie, ze długo one nie wytrzymają w swojej pięknej formie, a tutaj muszą przetrwać proces produkcyjny przesiadywanie miesiącami na półkach sklepowych, a potem jeszcze razem z bankotem 100zł zostają przekazane właśnie Tobie przez kochającą babcię/dziadka. Następnie Ty albo je zjadasz albo przechowujesz na dalsze wykorzystanie dla kogoś w prezencie. Ot, żywot ptasiego mleczka.
A tak na serio to tych chemoli tam trochę jest…
Składniki: cukier, syrop glukozowy, odtworzone odtłuszczone mleko, miazga kakaowa, tłuszcze roślinne (palmowy, shea), odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, substancja utrzymująca wilgoć (E 420), tłuszcz mleczny, glukoza, serwatka w proszku (z mleka), białko jaja w proszku, substancja żelująca (agar), emulgulatory (lecytyna sojowa, E 476), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromaty, stabilizator (inwertaza), substancja konserwująca (sorbinian potasu)
Może zawierać orzeszki ziemne, orzechy oraz pszenicę.
Wartość odżywcza produktu w 100g:
- Wartość energetyczna – 1784kJ/ 426 kcal
- Tłuszcz -21 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 11g)
- Węglowodany – 54g (w tym cukry – 44g)
- Błonnik – 2,5g
- Białko – 3,8g
- Sól – 0,13g
Producent: Mondelez International