Nazwa: Skawa wafle kokosowe
Waga: masa netto 360 g
Wafelki przekładane kremem kakaowym (73%)
Podobne wafeki już opisywałem na blogu, od Sielanki. Musze przyznać, że dostrzegam sporą różnicę w smaku, przede wszystkim mam żal o to, że w wafelkach kakaowych bardzo niewiele czuć tego kakao. Właściwie to w ogóle wafelki są bardzo neutralne w smaku i mało słodkie. Ktoś mógłbym uznać to za zaletę, dlatego zachęcam do eksperymentowania, jak zawsze, jednak po kilku pierwszych kęsach czułem nie lada rozczarowanie. Nie jestem oczywiście zwolennikiem bardzo słodkich rzeczy (o mega słodkich drażach napiszę za kilka chwil), ale w drugą stronę też nie lubię. W skrócie, nie za słodkie, nie za delikatne. Takie jako-tako 😉
Składniki: mąka pszenna, tłuszcz palmowy, cukier, serwatka w proszku, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 3,6%, błonnik kakaowy, skrobia, czekolada (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgatory: lecytyny (z soi) i polirycynooleinian poliglicerolu, aromat), mleko w proszku odtłuszczone, olej rzepakowy, substancje spulchniające (węglany sodu, węglany amonu), sól, emulgator: lecytyny (z soi), aromat. Może zawierać orzeszki arachidowe i orzechy.
Wartość odżywcza produktu w 100g:
- Wartość energetyczna – 2145kJ/513 kcal
- Tłuszcz – 27 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 15g)
- Węglowodany – 60g (w tym cukry – 31g)
- Białko – 6g
- Sól – 0,22g
Producent: zakłady Przemysłu Cukierniczego SKAWA S.A.