Winiary
Bulion warzywny
Masa netto 160g
Ten słoiczek kryje w sobie sporo ciekawych smaków, a zarazem nie jest (przynajmniej wedle składu) kombinacją tablicy Mendelejewa, po której będziemy świecić w nocy. Jako, że staram się unikać mięsa, to na pierwszy plan poszedł słoiczek w wersji wegetariańskiej, choć nie wykluczam eksperymentów z innymi wersjami (jest bulion drobiowy i wołowy). Bulion warzywny, oprócz bazy do zup, nadaje się do przygotowania sosów. Uwaga, jest „dość” słony więc nie przesadzajcie
Pasteryzowany bulion warzywny. Na bazie włoszczyzny
Składniki: baza bulionu warzywnego 69,6% (woda, sól, ekstrakt drożdży, warzywa 6,2% (marchew, cebula, por, czosnek, korzeń selera), olej słonecznikowy, skrobia kukurydziana, zagęszczony sok z cytryny, sól morska), woda, cukier, skrobia kukurydziana, aromaty (z pszenicą, selerem), kurkuma.
Wartość odżywcza po przyrządzeniu w 100ml:
- Wartość energetyczna – 19kJ/5 kcal
- Tłuszcz – 0,1 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0g)
- Węglowodany – 0,6g (w tym cukry – 0,4g)
- Błonnik – 0g
- Białko – 0,2g
- Sól – 0,77g
Producent: Nestlé Polska S.A