Milbona, Original Greek FETA
masa netto 200g
Słowo się rzekło i na próbę poszła pierwsza, inna niż Favita, feta. Byłem w Lidlu, więc zacząłem rozgląda się właśnie za czymś na półce nabiałowo-serowej. Niestety nie starczyło mi odwagi żeby kupić inne warianty…co za dużo to nie zdrowo!
W smaku feta ma dość głęboki, może lekko drożdżowy smak, a strukturą przypomina trochę twaróg. Zupełnie inaczej zachowuje się przy obróbce termicznej. Prawdopodobnie to przez zawartość tłuszczu. Tutaj drobny minus za brak nazewnictwa, myślałem, że biorę półtłustą skoro stała obok Favity półtłustej. No ale nie można mieć wszystkiego.
Ser Feta ChNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia) – ser podpuszczkowy dojrzewający w solance
Składniki: mleko owcze, mleko kozie, sól, bakterie fermentacji kwasu mlekowego. Wyprodukowano za pomocą podpuszczki mikrobiologicznej.
Wartość odżywcza produktu w 100g:
- Wartość energetyczna – 1189 kJ / 287 kcal
- Tłuszcz – 24,6 g (w tym kwasy nasycone: 17,9 g)
- Węglowodany – 0,2 g (w tym cukry: 0,2g)
- Białko – 16,2 g
- Sól – 2 g
Producent: La Farm SA