Nazwa: Ser żółty w plastrach Tylżycki
Waga: masa netto 135g
Ser podpuszczkowy, dojrzewający
Jak widzę „ser podpuszczkowy” to od razu następuje to dziwne napięcie związane z niepewnością „co to za rodzaj”. Na szczęście tutaj Hochland stanął na wysokości zadania i zastosował podpuszczkę mikrobiologiczną.
Ser tylżycki ponad to świetnie nadaje się do dań na ciepło – kanapek, zapiekanek itd. Ma dużą zawartość tłuszczu, czemu prawdopodobnie zawdzięcza tę właściwość, ma też sporą zawartość białka.
Ogólnie, całkiem dobry ser, gdyby nie liczyć ceny (jest droższy od mniej znanych konkurentow) oraz małej ilosci sera w dużej ilości plastiku.
Składniki: mleko pasteryzowane, kultury bakterii, sól, stabilizator: chlorek wapnia, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny
Wartość odżywcza produktu w 100g:
- Wartość energetyczna – 1595 kJ/ 385 kcal
- Tłuszcz – 33 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 24g)
- Węglowodany – 0g (w tym cukry – 0g)
- Białko – 22 g
- Sól – 1,7 g
- Wapń – 710 mg
Producent: Hochland Polska Sp. z o.o.