Nazwa: Ser włoszczowski, typu szwajcarskiego
Waga: masa netto 150g
Na półce zauważyłem nowy ser, tym razem z Włoszczowy (nie z „Włoszczowej”! uważajcie na tą odmianę, bo potem rodowici mieszkańcy rzucają kamieniami i naostrzonymi kijami) i postanowiłem dać mu szansę pomimo, że dostrzegam w nim takie same wady w opakowaniach jak w przypadku jego dotychczasowych konkurentów – za dużo plastiku.
Degustacja jednak przeszła bardzo pomyślnie, bo ser był bardzo smaczny, a plastry nie były grubości kartki papieru…a to już coś! Zawsze mnie jednak zastanawia proces produkcyjny serów.
OGROMNA zaleta dla wegetarian z zacięciem w stronę weganizmu – ser wyprodukowany jest na podpuszczce mikrobiologicznej, a nie zwierzęcej. Dla mnie jest to duży plus i właśnie z tego względu daję mocnego plusa Włoszczowskiemu bochenkowi mleka
Składniki:mleko pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii mlekowych, podpuszczka mikrobiologiczna
Wartość odżywcza produktu w 100g:
- Wartość energetyczna –1406kJ/338 kcal
- Tłuszcz – 26 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 18g)
- Węglowodany – 1,1g (w tym cukry – 0g)
- Białko – 25g
- Sól – 1,5g
- Wapń – 820mg
Producent: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska, Włoszczowa