Nazwa: Piątnica, serek homogenizowany waniliowy
Waga: masa netto 200 g
Serek homogenizowany waniliowy bez laktozy
Pomorze to jeden z moich ulubionych regionów Polski, szczególnie jego północna część. Jak zobaczyłem produkt z Nowego Dworu Gdańskiego uznałem, że koniecznie muszę spróbować. Nie, Nowy Dwór Gdański nie znajduje się nad morzem, trzeba przejechać jeszcze spory kawałek zanim zaznacie słonej wody. Nie jest to też blisko Gdańska. Niewtajemniczeni mogą się więc pomylić 🙂
Co do serka, w porównaniu do wcześniej opisanego serka z Piątnicy muszę przyznać, że Maluta wygrywa. Serek ma aksamitną konsystencję, jest intensywny w smaku (nieco słodszy) i występuje w bardzo zbliżonej cenie, choć w opakowaniu znajdziemy o 50g więcej
Składniki: mleko pasteryzowane, wsad waniliowy (cukier, substancja zagęszczająca: pektyna cytrusowa, aromat naturalny waniliowy), bakterie fermentacji mlekowej
Zawartość laktozy <0,01g / 100g
Wartość odżywcza produktu w 100g:
- Wartość energetyczna –630kJ/150 kcal
- Tłuszcz – 7,2 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 4,9g)
- Węglowodany – 14g (w tym cukry – 14g)
- Białko – 7,4g
- Sól – 0,05g
Producent: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska, Nowy Dwór Gdański