Nazwa:Huel Chick’n & Mushroom v 1.0
Makaron z wege kurczakiem i grzybami
Waga: masa netto 721g
Po pomidorowym rozczarowaniu nadszedł czas na odrobinę pozytywów. Oczywiście kurczak jest wyłącznie z nazwy, bo produkt jest wegański i z kurczakiem ma tyle wspólnego, że zastosowane przyprawy mogą imitować smak drobiowy. W opakowaniu znajdujemy kawałki makaronu fussli (w wersji mini), kawałki grzybów (serio, są tam grzyby!), a białko dostarczone jest w formieizolatu grochu (czyli pierwszy krok u wegan aby uzupełnić niedobory białka w organiźmie, super sprawa).
Danie jest intensywne w smaku i naprawdę może smakować jak coś na wzór zupy grzybowej…w wersji ekonomicznej rzecz jasna. Ponad to jak zobaczymy, że przy 100 gramach mamy 387 kalorii to brzmi zachęcająco. Pamiętajcie, że do każdego opakowania Huel dostajecie miarkę, która rzekomo powinna odmierzać 50 gramów posiłku. Nie jest to jednak do końca zgodne z prawdą, szczególnie w posiłkach gdzie jest właśnie makaron. Jak z ciekawości położyłem miskę, do przygotowania posiłku, na wagę to wyszło mi jakoś 85gramów. Niby nie ma tragedii, ale jemy żeby się najeść, prawda?
Składniki: makaron z pszenicy durum (34%) (mąka z pszenicy durum (semolina )), przyprawa o smaku kurczaka i grzybów (18%) (maltodekstryna, naturalny aromat, grzyby leśne w proszku (maślak ziarnisty, borowik szlachetny, maślak zwyczajny, pieczarka), grzyby suszone, szczypiorek suszony, tymianek suszony, pieprz czarny), teksturowane kawałki białka grochu (11%) (białko grochu, mąka grochowa), białko grochu, skrobia kukurydziana, rozpuszczalne włókno kukurydziane, olej lniany w proszku, olej słonecznikowy w proszku, napój kokosowy w proszku (napój kokosowy, skrobia modyfikowana, tapioka, maltodekstryna), mieszanka mikroskładnikowa (chlorek potasu, węglan wapnia, cytrynian potasu, maltodekstryna, chlorek sodu, skrobia kukurydziana, witamina C (w formie kwasu L-askorbinowego), witamina K (w formie menachinonu-7), luteina, likopen, witamina A (w formie octanu retinylu), niacyna (w formie amidu kwasu nikotynowego), witamina E (w formie octanu-D-alfatokoferylu), kwas pantotenowy (w formie D-pantotenianu wapnia), witamina B12 (w formie cyjanokobalaminy), witamina D2, witamina D3 pochodzenia roślinnego, jodek potasu, witamina B6 (w formie chlorowodorku pirydoksyny), ryboflawina, monoazotan tiaminy, tlenek cynku, kwas foliowy (L-metylofolian wapnia)), naturalny aromat.
Wartość odżywcza produktu w 100 g:
- Wartość energetyczna – 1624 kJ/ 387 kcal
- Tłuszcz – 8,6g (w tym: kwasy tłuszczowe nasycone – 2,7g, jednonienasycone – 1,3g, wielonienasycone – 4,3g)
- Węglowodany – 51g (w tym cukry – 3,9g)
- Błonnik – 5,6g
- Białko – 23g
- Sól – 1,5g
Producent: Huel GmBH
Krótkie wyjaśnienie na temat gotowych dań typu Huel yFood JustMeal i wiele innych - czytaj niżej zanim skomentujesz
Widząc bardzo dużo skrajnych opinii na temat „gotowych dań”, które wystarczy podgrzać, zalać wodą, lub po prostu odkręcić zakrętkę i jeść/pić, postanowiłem napisać pod każdym postem kilka słów wyjaśnienia.
Po pierwsze i najważniejsze, nikt nam nie płaci za publikowanie składu i osobistych komentarzy (pozytywnych czy negatywnych na temat produktu). Na blogu są reklamy i to właściwie jedyny sposób na utrzymanie tego bloga i dzielenie się ze światem informacjami o produktach.
Po drugie, równie ważne, produkty skategoryzowane przeze mnie jako „gotowce”, należy traktować z rozwagą. Wiem, że skład tych produktów potrafi przytłaczać i znajduje się w nich sporo chemii lub do transportu wykorzystano całe mnóstwo plastiku. Niemniej sam jem te „gotowce” i traktuję je jako jedzenie awaryjne. Każdy z nas czasem nie ma czasu przygotować posiłku, jest w trasie lub ma „zabiegany dzień”. Te gotowce traktuję właśnie na takie okoliczności. Na to miejsce mogłeś/aś zjeść dwa batony (czysty cukier), zupkę chińską albo napchać się dmuchanym pieczywem ze sklepu, po którym jedyne co będziesz odczuwać to solidne wzdęcia